heinz@goteborgstradgardar.se
Kontakt: 0701-761712

Porslinsanemon – en udda skönhet

02
Sep
2014
Posted by: Ellen  /   Kategori: Växtporträtt   /   No Comments

anemonopsis-macrophylla

Porslinsanemon,  Anemonopsis macrophylla.

Utseende

Porslinsanemonen är en makalöst vacker perenn som naturligt växer i bergsskogarna i Japan. Bladen är flikade och påminner om Höstsilveraxets. På omkring 80cm höga stjälkar blommar porslinsanemonen från Juli-Sept med ljust lila, ljuvliga blommor. Det är något magiskt över de där udda blommorna som spelar högt över bladverket och glittrar i skuggan. Vill du se den live? Skynda till Botaniska trädgårdens Japanavdelning om du befinner dig i Göteborg!

Placering

Porslinsanemonen trivs i fuktighetshållande, humusrik och gärna något sur jord i halvskugga eller skugga. Allra skönast har den det i skugga från omgivande träd och buskar som dessutom ger vindskydd, då vind och torka kan göra att bladen vissnar och blir fula tidigt. Löv och andra döda växtdelar från omgivande vegetation får mer än gärna ligga kvar i rabatten och brytas ner för att upprätthålla en god jordstruktur. Vår porslinsanemon är alltså inte så pimpinett som hon ser ut utan vill gärna ha det lite stökigt omkring sig – städa lagom, men rensa bort ogräset!

Goda växtvänner

Alla växter som trivs på samma växtplats som vår porslinsanemon är förstås goda vänner och grannar, men man kan tänka sig att den verkligen skulle “poppa” i framkanten av ett rhododendronbuskage. De har samma krav på växtplats och det blankt mörkgröna bladverket från Rhododendron skulle utgöra en perfekt fond för porslinsanemonens ljusa blommor. De där Rhododendronbuskagen återfinns ju i otroligt många trädgårdar och att kombinera dessa två kan vara ett sätt att lyfta platsen när Rhododendronen blommat över och “bara” är grön.

Tillgänglighet

Porslinsanemonen är tyvärr ingen perenn man hittar i varje handelsträdgård. Däremot kan du springa på den på växtmarknader ibland, eller hos mindre odlare som specialiserat sig på lite mer udda växter och ofta säljer via internet. Tycker du om utmaningen i att odla perenner från frö så sår du frö från porslinsanemon på hösten och låter den svenska vintern sköta resten! Lycka till med jakten, hoppas att jag åtminstone väckt begäret =)

No Comments