heinz@goteborgstradgardar.se
Kontakt: 0701-761712

Hybridkejsarolvon – vinterblommande skönhet

12
Dec
2014
Posted by: Jenny  /   Kategori: Aktuellt / Göteborgs Trädgårdar / Inspiration / Trädgårdsdesign / Växtporträtt   /   No Comments

hybridkejsarolvon

Hybridkejsarolvonets, Viburnum x bodnantense, blommar med klungor av små, blekrosa blommor på nakna, vresiga, bruna grenar. Och kanske har du redan känt den sötaktiga doften?

Just denna milda vinter blommade ovanligt många växter fortfarande i december. För hybridkejsarolvonets del är detta ett helt normalt beteende. Det tappra, ganska storvuxna olvonet sätter sina rosa blomknoppar på hösten och en del blommor kan slå ut redan då. Sedan blommar blommar hybridkejsarolvonet med spridda blommor efterhand under hela vintern, när vädret så tillåter. Under vårvinterns milda perioder i februari till mars blommar hybridkejsarolvonet som bäst.

De sågtandade bladen växlar i färg mellan brungrönt och mörkgrönt på sommaren. Och om hösten blir hybridkejsarolvonet åter en färgklick i trädgården med sina rödvioletta bladfärg.

Hybridkejsarolvonet är en korsning mellan två andra olvon; det snarlika kejsarolvonet, Viburnum farreri, från västra Kina och Viburnum grandiflorum, från Himalaya. Hybridkejsarolvonet har fått sitt vetenskapliga artnamn, bodnantense, från orten Bodnant i norra Wales, där växten såg sitt ljus för första gången.
Den vanligaste namnsorten av hybridkejsarolvon i svenska plantskolor är ‘Dawn’, som har mörkare rosaröda knoppar och mörkare rosa blommor än arten. En annan bra namnsort som går att få tag på är ‘Charles Lamont’.

Hybridkejsarolvonet trivs bäst i sol till halvskugga i en neutral eller svagt sur, mullrik jord, men klarar sig bra i de flesta väldränerade jordar som inte är för leriga eller för sandiga. I ett skyddat, varmt läge kan du njuta av blomningen och doften extra länge. I ett sådant läge kan olvonet också säkert klara sig i en tuffare växtzon än 3, som annars brukar anges som gräns.

Hybridkejsarolvonet blir cirka 2,5 till 3 meter högt och växer stabilt och ganska upprätt. Har den fått tillräckligt med utrymme brukar beskärning inte behövas, annat än för att ta bort döda, skadade eller risiga grenar. Men visst tål olvonet beskärning och då gör du det bäst under vårvinter eller sensommar.

No Comments