heinz@goteborgstradgardar.se
Kontakt: 0701-761712

Gulvädd – en ny förälskelse

30
Sep
2014
Posted by: Ellen  /   Kategori: Aktuellt / Trädgårdsdesign / Växtporträtt   /   No Comments

20140918_082316

Gulvädd – scabiosa ochroleuca

Utseende

Gulvädd är för mig en ny bekantskap och förälskelse bland perenner som jag bara måste dela med mig av.  Vi besökte en av våra växtleverantörer för perenner härom veckan och bland överdådig blomning och gräsvippor av alla de slag stack denna lilla skönhet till vädd ut! Gulvädd har ett icke särskilt iögonfallande flikigt grågrönt bladverk ur vilket de ljusgula blommorna sticker upp på omkring 90cm höga stänglar. Blomningen för gulvädd sträcker sig från juli och fram till tidig höst. Ju mer du rensar bort överblommat desto fler nya blommor och längre blomningstid bjuder vädden på! Sen är det ju det här med att den är gul, vilket får många att rygga tillbaka direkt. Jag har själv varit en sån som “inte gillar gula blommor” men har under åren och vartefter jag lärt känna fler och fler växter fått tänka om. Gula blommor lyfter ju både blå, rosa och lila grannar till nya höjder och så milt och behagligt gul som gulvädden är kanske den kan vara en väg in i de gula blommornas underbara värld även för den mest skräcklagna?

Placering

För att gulvädd ska trivas är det viktigt att du väljer en solig plats, men inte extremt torr. Lite skugga under en stund på dagen bör inte vara några problem, men ju soligare desto bättre. Till skillnad från porslinsanemonen som tidigare presenterats här vill gulvädd absolut inte stå i jord med lågt pH, utan tvärtom gärna på kalkhaltiga jordar. För att gulvädd ska övervintra bra är det en god idé att plantera den i en något upphöjd växtbädd om växtplatsen är fuktig.

Goda växtvänner

Blå spiror, rosa bollar och mörka bladverk kontrasterar snyggt mot de ljusgula knappformade blommorna hos gulvädden. Det gäller förstås att välja växtvänner som trivs i samma soliga, relativt torra läge som gulvädd och det kan tillexempel vara:

Anisisop – Agastache ´Black Adder´
Olika sorters Axveronika- Veronica spicata ´Rotfuchs´, Veronica spicata ´Ulster Dwarf  Blue´
Kärleksört – Sedum ´José Aubergine´
Andra sorters vädd- Scabiosa caucasica ´Stäfa´, Knautia macedonica `Mars Midget´

Tillgänglighet

I välsorterade handelsträdgårdar kan du tidigare på säsongen hitta gulvädd, men de flesta perenner är tyvärr ” bortREAde” vid det här laget. Ofta går det att beställa växter inför nästa säsong för att vara helt säker på att få tag på det man vill ha, annars gäller det att besöka handelsträdgården tidigt nästa säsong innan gulvädden börjat blomma och ingen ser dess skönhet. Ett annat alternativ är att du beställer du frö och driver upp dina egna plantor, superkul och billigt, för den som har tid och lust!

No Comments